Allmän hygien

Träningskläder skall vara rena och tvätta därför din utrustning efter varje pass. Naglar skall vara rena och kortklippta. Träna inte med öppna sår. Håll uppsikt över sår för att se så att du inte får t.ex. ringorm. Använd flytande tvål och vid infekterade sår – avstå träning samt täck icke infekterade småsår med plåster. Om ett sår inte läker bör du söka hos din vårdcentral men du kan alltid prata med din instruktör om du är tveksam. Om du skulle ha oturen att få ringorm eller någon liknande smittsam åkomma (vilket händer emellanåt), meddela din instruktör. På så vis kan vi alla hjälpas åt att förhindra vidare spridning.

Låna inte ut använda träningskläder/skydd till varandra. Meddela din instruktör om du fått någon sjukdom.

Smitta (covid m.m)

Det är av yttersta vikt att alla medlemmar tar ansvar för sin och sina träningskompisars hälsa. Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i träningen alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Om du har möjlighet önskar vi att du byter om hemma före och efter träning. Vi följer och anpassar oss efter Svenska BJJ-förbundet och FHM´s rekommendationer. Vid eventuella förändringar meddelas detta på vår hemsida och facebook-grupp.

Respektive instruktör äger rätten att skicka hem deltagare som uppvisar symtom inför eller under ett träningspass.

Träningsutrustning

BJJ tränas i en dräkt som kallas Gi. Eftersom BJJ är en snabbt växande sport finns det mängder av leverantörer och priserna varierar. Är du nybörjare duger det gott att komma i vanliga träningskläder såsom t-shirt och shorts/träningsbyxor. Tänk på att inte ta kläder med dragkedjor då dessa kan skada dina träningskompisar.

Testa om BJJ är något för dig och investera sedan i en riktig Gi, fråga gärna dina tränare om råd. SW tränas i vanliga träningskläder med skillnaden att man inte får greppa i klädesplagg. Även här har BJJ-märkena en uppsjö av kläder som lämpar sig väl för SW.

Tandskydd är en smart investering. I BJJ och SW använder vi inte slag och sparkar. Men i sparringsituationer kan det ske olyckor (även om det är extremt ovanligt). Du behöver inte skaffa ett omedelbart om du är ny, men när du tränar regelbundet är det att rekommendera. Smycken tas av innan träning. Dessa kan skada dig och dina kompisar